Dobry dietetyk – zobacz, dlaczego warto skorzystać z jego pomocy

04-12-2020

Jolanta Flejszar-Olszewska

Zdrowie

dlaczego warto iść do dietetyka

Daj mi 5 minut, a udowodnię Ci, że warto skorzystać z pomocy dietetyka!

Co przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz o usługach dietetycznych? Dieta odchudzająca? Dieta cukrzycowa? A może dieta sportowa?

W większości przypadków faktycznie wizyta u dietetyka to pierwszy krok u osób, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami. To bardzo słuszny krok, bo otyłe kobiety, które nie zdecydują się na leczenie, w okresie 10 lat zwiększają swoją masę nawet o 20%. A nadmiar tkanki tłuszczowej prowadzi do problemów zdrowotnych. Otyłość jest związana z większym ryzykiem przedwczesnej śmierci wskutek m.in. chorób serca, cukrzycy i niewydolności nerek oraz niektórych nowotworów. Jest powiązana aż z 53 różnymi jednostkami chorobowymi.

Zbędnych kilogramów można pozbyć się różnymi metodami. Ważne jest natomiast to, aby zachować uzyskany rezultat i nie wrócić do poprzedniej wagi. Co niestety ma bardzo często miejsce przy próbach samodzielnego odchudzania. Aby tego uniknąć warto zadbać o to, by na walkę ze zbędnymi kilogramami  miał oko dobry dietetyk, który opracuje kompleksowy plan działania, łącznie ze zindywidualizowanym jadłospisem. Jeśli interesuje Cię, jak skutecznie schudnąć przeczytaj artykuł Jak skutecznie schudnąć? – 5 zasad odchudzania bez efektu jo-jo.

Jednak nadwaga czy otyłość to nie jedyny argument za tym, by wybrać się do tego rodzaju specjalisty. Skuteczny dietetyk może bowiem pomóc w wielu innych sytuacjach.

Wizyta u dietetyka – dlaczego się na nią wybrałam do dietetyka – co mówią moi pacjenci?

Justyna (23-letnia studentka) zgłosiła się do mnie z powodu nadwrażliwości pokarmowych, choroby Gravesa-Basedowa (choroba tarczycy o podłożu autoimmunologicznym) i zespołu jelita nadwrażliwego. Dla niej, jak mówi: „Dietetyk to osoba, która zajmuje się przygotowywaniem odpowiednio zbilansowanego programu żywieniowego, dostosowanego do indywidualnych potrzeb, ze szczególnym uwzględnieniem stanu zdrowia i preferencji pacjenta. Do jego kompetencji należy też ocena składu ciała, co ma szczególne znaczenie w chorobie Gravesa-Basedowa z uwagi na szybkie pozbywanie się kilogramów (na czym wcale mi nie zależało, bo nie miałam nadwagi!). W ciągu miesiąca schudłam 5 kilogramów.”

Renata trafiła do mnie, jak ona mówi: „Trochę przy okazji odchudzając mamę, której początkowe wyniki bardzo mnie zadziwiły. Efekty jej odchudzania i radość, życia, jaką z dnia na dzień zaczęła przejawiać, zachęciły i mnie do zapisania się na konsultację. Dużo się ruszam, chodzę na siłownię, basen, biegam na nogach i na nartach (to moja największa życiowa pasja), sporo jeżdżę na rowerze, ale w pewnym wieku (45 lat) – mimo tej większej niż u rówieśników ruchliwości – zaczęłam przybierać na wadze. Nigdy dotąd nie przestrzegałam żadnej diety, jadłam co chciałam i w ilościach, które powinnam spalać. Ale… coś się zaczęło psuć. Poziom glukozy we krwi zaczynał się niebezpiecznie podnosić powyżej normy. To był właściwy moment, żeby przejść się do profesjonalisty, który mógłby mi pomóc uniknąć cukrzycy.”

Z kolei Natalia skontaktowała się ze mną, ponieważ miała dosyć dokuczliwe bóle żołądka, szczególnie po zjedzeniu posiłku. Powiedziała: „Dostałam leki od lekarza. Zalecił mi też odpowiednią dietę, która miała wspomóc ich działanie. Ale to nie rozwiązało mojego problemu.”

Leczenie dietą – skuteczne wsparcie w zwalczaniu wielu chorób

wizyta u dietetyka dlaczego warto

Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Chorujesz na choroby układu sercowo-naczyniowego? A może masz nadciśnienie? Cukrzycę? Albo stłuszczenie wątroby? Nowotwory? Czy wiesz, że źle dobrany jadłospis może być przyczyną rozwoju tych chorób? Oczywiście sposób odżywiania stanowi tylko jeden z czynników tych chorób, ale niezmiernie ważny. Zmiana diety w przypadku wymienionych schorzeń może radykalne poprawić stan zdrowia, a w przypadku niektórych chorób nawet pomóc się z nich wyleczyć. O tym, jak uciec przed cukrzycą przeczytasz w artykule „Cukrzyca typ 2 – czy możesz przed nią uciec?”.

Dlatego jeśli cierpisz na jakieś choroby dietozależne, udaj się do sprawdzonego dietetyka, który przygotuje kompleksowy plan działania, w tym plan żywieniowy, ze szczególnym uwzględnieniem Twojego zdrowia.

Żywienie w nietolerancjach pokarmowych i alergiach

Masz alergię na gluten? Ryby? A może borykasz się z nietolerancją histaminy? Laktozy? Albo nadwrażliwością pokarmowa IgG-zależną, potocznie nazywaną „nietolerancja pokarmową”, na gluten, mleko czy jajka? Przyda Ci się dobry dietetyk i jego wsparcie. Nie jest bowiem łatwo samodzielnie opracować jadłospis, dzięki któremu będzie to zbilansowana dieta bezglutenowa czy bezmleczna.

Aby uchronić się przed niedoborami składników odżywczych, warto skonsultować się z dietetykiem, który zadba o odpowiednią podaż białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witamin i składników mineralnych. Dietetyk dołoży również wszelkich starań, aby dieta eliminacyjna była smaczna i nie wywoływała poczucia winy, że musimy rezygnować z ulubionych produktów.

Żywienie w migrenie

Walczysz z migreną? Musisz wiedzieć, że od 20 do 40% wszystkich przypadków napadów bólów migrenowych wywołuje głównie niewłaściwa dieta. Co może jeszcze wywoływać migrenę przeczytasz w moim artykule pt. „Migrena – w poszukiwaniu jej tajemnicy. Przedstawia on moje osobiste doświadczenia w walce z tą chorobą. Zmiana stylu życia, szczególnie w zakresie żywienia pozwoliła mi zredukować liczbę napadów migreny z kilku w miesiącu do jednego, dwóch w ciągu pół roku. I ty też możesz sobie pomóc.

dietetyk warszawa

Czego zatem masz unikać, żeby głowa w końcu przestała Cię boleć? Wśród najczęstszych sprawców migreny są: tyramina, histamina, oktopamina, synefryna, glutaminian sodu, azotany i azotyny, aspartam, kofeina oraz alkohol. O tym, w jakich pokarmach znajdziesz te substancje (za wyjątkiem oczywiście kofeiny i alkoholu!) dowiesz się z mojego kolejnego artykułu o migrenie „Migrena – leczenie dietą, czego nie jeść przy migrenie?

Do opracowania zdrowej odpowiednio zbilansowanej diety będzie Ci potrzebny dobry dietetyk, ponieważ nie poradzisz sobie sam z zastąpieniem eliminowanych produktów innymi równie wartościowymi.

Żywienie w ciąży – wsparcie mamy i przyszłego dziecka

Spodziewasz się dziecka? A może chcesz przygotować się do ciąży? Sposób odżywiania w tym szczególnym okresie życia kobiety jest bardzo istotny. Odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży sprawi, że płód będzie rozwijać się prawidłowo, a przyszła mama pozostanie zdrowa i silna.

W tym czasie niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych, tak aby wystarczyło ich zarówno dla dziecka, jak i dla mamy. Podstawą jest więc odpowiednio przygotowany jadłospis. Razem z dietetykiem będziesz mogła ustalić indywidulany sposób żywienia, który uwzględni też zalecenia lekarskie oraz Twoje preferencje żywieniowe.

Żywienie dzieci i młodzieży – dla wsparcia prawidłowego rozwoju

Masz dziecko w wieku szkolnym? W tym czasie w jego organizmie zachodzi dużo zmian i aby one miały prawidłowy przebieg należy zadbać o dietą, a także o aktywność fizyczną. A może Twoje dziecko boryka z nadwagą lub otyłością? To niedobrze, bo stanowi to zagrożenie dla jego zdrowia. I musisz coś z tym zrobić.

wizyta u dietetyka czy warto

Zatem, jeśli pragniesz wesprzeć prawidłowy rozwój dziecka, a także zapewnić mu efektywną naukę, wizyta i konsultacja u dobrego dietetyka jest dobrym rozwiązaniem. Specjalista dietetyk przygotuje dla niego odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy niezbędnych składników odżywczych, tak ważnych w tym okresie rozwojowym. Weźmie również pod uwagę preferencje żywieniowe dziecka, które, w tym okresie życia bywają specyficzne i często ograniczone do kilku produktów. Porady dietetyka z pewnością pozwolą  Ci  wypracować kompromis, tworząc pyszne menu, w którym będą przemycone niezbędne witaminy i minerały.

Żywienie w sporcie – dla zwiększenia osiągnięć sportowych

Uprawiasz regularnie sport? Chcesz zwiększyć swoją wytrzymałość? A może przygotowujesz się do zawodów? Albo chcesz zwiększyć swoją masę mięśniową? Odpowiednio zbilansowana dieta może w tym skutecznie pomóc. Tutaj bez indywidulanie ułożonego jadłospisu w połączeniu z regularnymi treningami nie da się osiągnąć zbyt wiele.

To dlatego sportowcy, którzy poważnie traktują swoje cele sportowe, tak często korzystają ze wsparcia dietetyka. Dzięki specjaliście nie muszą się martwić o podaż kalorii oraz odpowiednią ilość białka w diecie.

Wizyta u dietetyka – czy warto?

I co teraz przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz o usługach dietetyka? Czy wyobrażenia moich pacjentów zmieniły się w tym zakresie? Sam zobacz.

Justyna pracę ze mną podsumowała tak: „Dietetyk w oparciu o zebrane informacje opracował dla mnie plan żywieniowy, w którym były szczegółowe wytyczne, jakich składników i w jakich ilościach dostarczyć organizmowi, aby w połączeniu z leczeniem farmakologicznym, uzyskać poprawę zdrowia, tym bardziej, że nie mogę jeść wielu produktów, m.in. jajek, mleka i produktów zbożowych i do tego jestem wegetarianką. Sama bym tego nie zrobiła! Ponadto w chwilach słabości mogłam liczyć na pełne zrozumienie, szczerą rozmowę, wsparcie i motywację do działania.”

Natomiast Renata mówi: „Sama nie byłabym w stanie zdrowo się odżywiać, poprawić wyników sportowych i jeszcze zapanować nad – niewątpliwym – stanem przedcukrzycowym. Moje cukry unormowały się na poziomie 80 na czczo.”

Z kolei Natalia twierdzi: „Jak się potem okazało dzięki diecie mogłam odstawić leki. Jako sportowiec mam większe potrzeby i większe obciążenia. I dopiero po jej ustawieniu przez profesjonalnego dietetyka poczułam różnicę w tym, co jem i jaki ma to wpływ na moje życie.”

Jak widzisz wizyta u dietetyka sprawdziła się zarówno w przypadku Justyny, Renaty, jak i Natalii. Jeżeli któraś z ich przypadłości dotyczy Ciebie, napisz do mnie. Umówimy się na konsultację, po której ułożę dla Ciebie Twój indywidualny jadłospis. Jadłospis, który wesprze Cię w realizacji Twoich celów żywieniowych i zadba o Twoje zdrowie.

Bibilografia:

  1. Dydjow-Bednarek D., Ejsmont J.: Sposób żywienia a ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, Probl. Hig. Epidemiol. 2010; 91(4): 618-622.
  2. Grzybek A., Pachocka L. Targosz U., Kłosiewicz-Latoszek: Zmiany masy ciała po 1 roku stosowania diety niskoenergetycznej, Przeg. Lek. 2006; 63: 723-727.
  3. Grzymisławski M. (red.): Dietetyka kliniczna, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
  4. Krauss H. (red.): Fizjologia żywienia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020.
  5. Myłek D.: Oswoić alergie, Burda Media Polska Sp z o.o., Warszawa2018.
  6. Mrzygłód S.: Wpływ odżywiania matki na rozwój płodu, Probl. Hig. Epidemiol. 2007; 88(4): 402-407.
  7. Ostrowska L., Stefańska E., Adamska E., Tałałaj E., Waszczeniuk M.: Wpływ leczenia dietą redukcyjną na skład ciała i modyfikacje składników i modyfikację składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej u otyłych kobiet W: Endokrynologia Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2010; 6 (4): 179-188, endokrynologia.viamedica.pl (online 20.11.2019).
  8. Respondek W.: Zasady leczenia otyłości, Postępy Nauk Medycznych 2011; 24(9): 882-789.
  9. Szajewska H, Horvath A. (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017.
  10. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015.
  11. Zydek G., Michalczyk M., Zając A. (red.): Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie, Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach, Katowice 2017.

 

04-12-2020

Jolanta Flejszar-Olszewska

Zdrowie

dr Jolanta Flejszar-Olszewska

Jestem doktorem nauk chemicznych, dietetykiem, specjalistą leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu dietetycznym nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Pomagam także w doborze sposobu odżywiania osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, kobietom w ciąży oraz osobom, które chcą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrą kondycją.


Polecane artykuły