Sałatka Caprese

06-09-2019

Jolanta Flejszar-Olszewska

Przepisy

Sałatka Caprese

Klasyczna sałatka Caprese to proste i bardzo smaczne danie. Niesamowity smak zawdzięcza cudownym, o tej porze roku, pomidorom malinowym. Są one źródłem nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także likopenu – przeciwutleniacza, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Składniki (4 porcje, czas przygotowania: 15 min.):

  • 300 g dobrej jakości mozzarelli (najlepiej z mleka bawolego)
  • 3 średniej wielkości pomidory malinowe
  • świeża bazylia
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Dobrze schłodzoną mozzarellę pokrój w 0,5 cm plastry, a następnie odstaw je, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Opłukane i osuszone pomidory pokrój na plastry o grubości 0,5-1 cm, pozostawiając w jednej warstwie na desce do krojenia. Posyp je solą.
  3. Na półmisku ułóż naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidora oraz liście bazylii. Wlej sok pomidorowy z deski do krojenia.
  4. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i skrop solidnie oliwą.

Smacznego!

Źródło: The New York Times

06-09-2019

Jolanta Flejszar-Olszewska

Przepisy

dr Jolanta Flejszar-Olszewska

Jestem doktorem nauk chemicznych, dietetykiem, specjalistą leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu dietetycznym nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Pomagam także w doborze sposobu odżywiania osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, kobietom w ciąży oraz osobom, które chcą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrą kondycją.


Polecane artykuły