Sałatka Caprese
06-09-2019
Jolanta Flejszar-Olszewska
Przepisy
Klasyczna sałatka Caprese to proste i bardzo smaczne danie. Niesamowity smak zawdzięcza cudownym, o tej porze roku, pomidorom malinowym. Są one źródłem nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także likopenu – przeciwutleniacza, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Składniki (4 porcje, czas przygotowania: 15 min.):
- 300 g dobrej jakości mozzarelli (najlepiej z mleka bawolego)
- 3 średniej wielkości pomidory malinowe
- świeża bazylia
- oliwa extra virgin
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Dobrze schłodzoną mozzarellę pokrój w 0,5 cm plastry, a następnie odstaw je, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Opłukane i osuszone pomidory pokrój na plastry o grubości 0,5-1 cm, pozostawiając w jednej warstwie na desce do krojenia. Posyp je solą.
- Na półmisku ułóż naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidora oraz liście bazylii. Wlej sok pomidorowy z deski do krojenia.
- Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i skrop solidnie oliwą.
Smacznego!
Źródło: The New York Times
06-09-2019
Jolanta Flejszar-Olszewska
Przepisy

dr Jolanta Flejszar-Olszewska
Jestem doktorem nauk chemicznych, dietetykiem, specjalistą leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu dietetycznym nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Pomagam także w doborze sposobu odżywiania osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, kobietom w ciąży oraz osobom, które chcą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrą kondycją.