Zhung – zielony sos z pietruszki i kolendry

10-05-2019

Jolanta Flejszar-Olszewska

Przepisy

Zhung zielony sos z pietruszki i kolendry

Zhug to pikantny zielony sos z Jemenu, którego smak poznałam w Izraelu. Przypomina pesto bazyliowe, które jest świetnym dodatkiem nie tylko do makaronów, ale także do warzyw, mięsa czy pieczywa.

Zhug powstaje na bazie oleju i ziół z dużą ilością papryki chili i niezwykle aromatycznych przypraw. Aby wydobyć ich prawdziwy smak najlepiej będzie, jak ten sos zrobisz z użyciem moździerza. Koniecznie wypróbuj! Zakochasz się z pewnością w tym cudownym zielonym sosie.

Składniki (dla ok. 4 osób, wersja łagodna):

  • 60 g świeżej kolendry
  • 60g świeżej pietruszki
  • 2 świeże zielone papryczki chilli (drobno posiekane)
  • 4 ząbki czosnku (obrane i grubo posiekane)
  • 2 zielone strąki kardamonu
  • 3 łyżeczki czarnego kminku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Przygotowanie:

  1. Na suchą patelnię wrzuć nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, kminku i kardamonu i praż je na średnim ogniu od czasu do czasu potrząsając patelnią aż do momentu uwolnienia się zapachu przypraw (ok. 2 min.).
  2. Przenieś nasiona do dużego moździerza. Rozgnieć je i ucieraj do uzyskania grubego proszku.
  3. Dodaj do moździerza czosnek i papryczki chili, a następnie dopraw solą. Ucieraj mieszaninę aż powstanie gęsta pasta (4-5 min.).
  4. Dodaj 1/3 kolendry i natki pietruszki. Kontynuuj ucieranie kolejne 4-5 min. Powtórz tę czynność dwa razy dodając pozostałą część kolendry i natki pietruszki w dwóch partiach. Mieszanina powinna osiągnąć postać lekko puszystej pasty (4-5 min.).
  5. Wlej oliwą jednocześnie mieszając zioła, aż uzyskasz jednorodną pastę (ok. 2 min.). W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Pasta wyglądem powinna przypominać konsystencję musu jabłkowego. Pastę odstaw na 10 min. przed podaniem. Możesz ją serwować z pieczywem, mięsem, makaronem lub warzywami.

Smacznego!

Źródło: The New York Times

10-05-2019

Jolanta Flejszar-Olszewska

Przepisy

dr Jolanta Flejszar-Olszewska

Jestem doktorem nauk chemicznych, dietetykiem, specjalistą leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu dietetycznym nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Pomagam także w doborze sposobu odżywiania osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, kobietom w ciąży oraz osobom, które chcą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrą kondycją.


Polecane artykuły