Zupa szparagowa

14-06-2019

Jolanta Flejszar-Olszewska

Przepisy

Zupa szparagowa

Uwielbiam wiosenne zupy, a miłości tej nauczyła mnie moja Mama. Są pełne niepowtarzalnego aromatu młodych warzyw. Często więc goszczą na moim stole w tym okresie. Mam kilka swoich faworytek, a wśród nich jest właśnie zupa szparagowa. Oto przepis:

Składniki (4 porcje, czas przygotowania 40 min.):

  • 120 g cienkich szparagów (w przypadku grubych należy je obrać)
  • 4nszklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego)
  • 2nłyżki oliwy
  • 10 świeżych liści estragonu lub ½ łyżeczki suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W łodygach szparagów odetnij dolną część, następnie grubo je pokrój zostawiając w całości 12 końcówek kwiatowych.
  2. Oliwę wlej do dużej, głębokiej patelni, podgrzej, a potem dodaj pokrojone szparagi i estragon. Całość duś ok. 10 min., aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj bulion i przyprawy (sól, pieprz). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min.
  4. Ugotowaną zupę odstaw na kilka minut w celu schłodzenia. Potem zmiksuj ją na purée. Przed podaniem udekoruj talerz 3 końcówkami szparagów z kwiatem (które wcześniej sparz wrzącą wodą).

Smacznego!

Źródło: The New York Times

14-06-2019

Jolanta Flejszar-Olszewska

Przepisy

dr Jolanta Flejszar-Olszewska

Jestem doktorem nauk chemicznych, dietetykiem, specjalistą leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu dietetycznym nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Pomagam także w doborze sposobu odżywiania osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, kobietom w ciąży oraz osobom, które chcą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrą kondycją.


Polecane artykuły