Zupa szparagowa
14-06-2019
Jolanta Flejszar-Olszewska
Przepisy
Uwielbiam wiosenne zupy, a miłości tej nauczyła mnie moja Mama. Są pełne niepowtarzalnego aromatu młodych warzyw. Często więc goszczą na moim stole w tym okresie. Mam kilka swoich faworytek, a wśród nich jest właśnie zupa szparagowa. Oto przepis:
Składniki (4 porcje, czas przygotowania 40 min.):
- 120 g cienkich szparagów (w przypadku grubych należy je obrać)
- 4nszklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego)
- 2nłyżki oliwy
- 10 świeżych liści estragonu lub ½ łyżeczki suszonego estragonu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- W łodygach szparagów odetnij dolną część, następnie grubo je pokrój zostawiając w całości 12 końcówek kwiatowych.
- Oliwę wlej do dużej, głębokiej patelni, podgrzej, a potem dodaj pokrojone szparagi i estragon. Całość duś ok. 10 min., aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj bulion i przyprawy (sól, pieprz). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min.
- Ugotowaną zupę odstaw na kilka minut w celu schłodzenia. Potem zmiksuj ją na purée. Przed podaniem udekoruj talerz 3 końcówkami szparagów z kwiatem (które wcześniej sparz wrzącą wodą).
Smacznego!
Źródło: The New York Times
14-06-2019
Jolanta Flejszar-Olszewska
Przepisy

dr Jolanta Flejszar-Olszewska
Jestem doktorem nauk chemicznych, dietetykiem, specjalistą leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Specjalizuję się w leczeniu dietetycznym nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych. Pomagam także w doborze sposobu odżywiania osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, kobietom w ciąży oraz osobom, które chcą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrą kondycją.