Leczenie migreny - Warszawa

Leczenie Migreny

Nawracający, silny ból głowy, któremu towarzyszą mdłości lub światłowstręt, nie jest Ci obcy? Od lat zmagasz się z migreną, ale żaden ze stosowanych leków nie pomógł zmniejszyć jej intensywności i częstotliwości? Migrena – zastanawiasz się, jak ją leczyć? To niezwykle złożony proces, podczas którego należy wziąć pod uwagę nie tylko czynniki stresogenne, hormonalne czy zaburzenia snu. Równie istotna jest dieta, dopasowana do indywidualnych potrzeb Twojego organizmu. Jeśli chcesz poskromić migrenę i zarazem szukasz specjalisty, który Ci w tym pomoże, to koniecznie powinieneś umówić się na wizytę w moim gabinecie. Jestem migrenowcem i mam spore doświadczenie w radzeniu sobie z tą chorobą. 

Dietoterapia w leczeniu migren

Lista pokarmów, napojów i dodatków, które wywołują migrenę jest długa. Znajdują się na niej m.in. żółty ser, czekolada, owoce cytrusowe, fermentowane produkty spożywcze (np. kiszona kapusta), glutaminian sodu czy aspartam. Wymienione produkty spożywcze zawierają związki chemiczne (głównie tyraminę, fenyloetyloaminę i oktopaminę), które biorą udział w mechanizmie powstawania bólu migrenowego. Nie ma ludzi, u których ten sam zestaw produktów wyzwala migrenę. Każdy z nas jest inny pod tym względem. Żeby odkryć, co u konkretnej osoby powoduje ból, warto założyć dziennik obserwacji, w którym będziemy notować codziennie spożyte pokarmy i reakcje organizmu na nie.

Dietoterapia a czynniki wyzwalające migrenę

Kluczem do zmniejszenia intensywności i częstotliwości migren nie zawsze są leki. Z pewnością nie raz słyszałeś, że jesteś tym, co jesz i właśnie to stwierdzenie doskonale opisuje leczenie migreny. Niektóre składniki Twojej diety mogą być jej wyzwalaczami. Lista produktów jest naprawdę długa. Znajdziesz na niej m.in. dojrzewające sery, wędzone ryby, długo dojrzewające wędliny, fermentowane warzywa czy czekoladę. Co więcej, migrenę mogą wywoływać również substancje dodatkowe, takie jak azotany, azotyny czy aspartam. Wszystkie z wymienionych produktów zawierają związki chemiczne, które odpowiadają za pojawienie się migrenowego bólu głowy.

Migrena - jak ją leczyć?

Sporządzenie listy pokarmów dla osób borykających się z migreną jest niezwykle trudne, gdyż każdy organizm może w inny sposób reagować na dany produkt. Ważnym elementem w leczeniu migreny jest prowadzenie dzienniczka migrenowego, w którym znalazłyby się informacje o spożytych produktach oraz o tym, w jaki sposób organizm na nie zareagował. Na podstawie tych informacji, uwzględniając jeszcze pozostałe elementy Twojego stylu życia, przygotuję dla Ciebie indywidualny program „Od diety do zdrowia”, który pomoże Ci ujarzmić migrenę i – co więcej – znacznie poprawi Twoje samopoczucie, aktywność zawodową, rodzinną oraz społeczną.

Dietoterapia – powiedz stop migrenie!

Zapisz się na konsultację. Moje wsparcie i konsekwencja w działaniach pomogą Ci uwolnić się od bólu migrenowego.