Leczenie migreny - Warszawa

Lista pokarmów, napojów i dodatków, które wywołują migrenę jest długa. Znajdują się na niej m.in. żółty ser, czekolada, owoce cytrusowe, fermentowane produkty spożywcze (np. kiszona kapusta), glutaminian sodu czy aspartam. Wymienione produkty spożywcze zawierają związki chemiczne (głównie tyraminę, fenyloetyloaminę i oktopaminę), które biorą udział w mechanizmie powstawania bólu migrenowego. Nie ma ludzi, u których ten sam zestaw produktów wyzwala migrenę. Każdy z nas jest inny pod tym względem. Żeby odkryć, co u konkretnej osoby powoduje ból, warto założyć dziennik obserwacji, w którym będziemy notować codziennie spożyte pokarmy i reakcje organizmu na nie.

Dietoterapia w leczeniu migren

Po pewnym czasie możemy stworzyć własną listę produktów odpowiedzialnych za ból migrenowy, a dzięki tej wiedzy możemy przygotować indywidualną dietę pomagającą uniknąć migreny. Z własnego doświadczenia wiem, jak ważne jest odpowiednie odżywianie przy migrenie. Dieta pomogła mi zminimalizować liczbę napadów migreny. Mogę pomóc też Tobie ustalić odpowiedni dla Ciebie plan żywienia i styl życia.

Dietoterapia – powiedz stop migrenie!

Zapisz się na konsultację. Moje wsparcie i konsekwencja w działaniach pomogą Ci uwolnić się od bólu migrenowego.