To doskonała propozycja na obiad czy kolację w połączeniu przykładowo z dzikim ryżem, warzywami czy sałatą z sosem vinaigrette.
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem białka (w 100 g znajdziemy go aż 20 g), a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Mają one bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Mogą m.in. uchronić przed rozwojem nowotworów, wspomagają pracę mózgu, przeciwdziałają procesom zapalnym, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL), chronią przed zapaleniem stawów, ułatwiają wchłaniane wapnia (co jest istotne w profilaktyce i leczeniu osteoporozy), zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie, zwiększają odporność organizmu.
Składniki (2 porcje, czas przygotowania: 25 min.)
- 300 g łososia (dziki lub z hodowli ekologicznej*)
- 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki kaparów
- ½ łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- ½ łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Przygotowanie:
- Pietruszkę, kapary i szczypiorek wsyp do małej miseczki. Wlej oliwę, cytrynę i wymieszaj. Odstaw.
- Łososia dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15-20 min. (możesz usmażyć też na patelni grillowej).
- Upieczonego łososia podawaj z pietruszkowym sosem.
*Ekologiczna hodowla łososia atlantyckiego jest prowadzona w Janowie (woj. zachodniopomorskie). („Jurassic Salmon”). Lista sklepów, gdzie można go dostać jest dostępna na stronie producenta. Warto dodać, że jest to jedyna na świecie hodowla, w której łosoś rozwija się w czystej mikrobiologicznie wodzie geotermalnej.
Źródło:
- The New York Times
- http://jurassicsalmon.pl/
Pobierz bezpłatnego e-booka
„Odporność - gdzie szukać jej wzmocnienia?”