Ogórki gruntowe – kto ich nie lubi? Są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy hummusu. Ogórki o tej porze roku przypominają mi wakacje u dziadków. Świeże miały cudowny zapach, a ukiszone (małosolne) – niepowtarzalny smak. Smaki dzieciństwa … Ty też tak masz?
Sałatka z ogórków z jogurtem lub ze śmietaną, czyli mizeria jest jedną z bardziej popularnych sałatek serwowanych w polskich domach w sezonie letnim. Prosta w wykonaniu, a zarazem smaczna. Jedni robią ją na słono, a inni na słodko. U mnie w domu rodzinnym była ta pierwsza wersja, a u mojego męża – druga. Nigdy jednak nie było sporu między nami odnośnie wyboru. Mój mąż lubi oba warianty.
A co byś powiedział na mizerię w trochę innej wersji – zaskakującej, ale równie smacznej jak tradycyjna.
Składniki (6-8 porcji, czas przygotowania: 20 min.):
- 5 gruntowych ogórków średniej wielkości (najlepiej z zaufanego źródła)
- 100 ml jogurtu w stylu greckim
- ¼ szklanki drobno posiekanych pistacji
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
- 1łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku oraz gałązka do dekoracji
- 1,5 łyżeczki pokruszonej suszonej mięty
- 1,5 łyżeczki pokruszonych suszonych płatków róży
- 3łyżki posiekanych suszonych wiśni (mogą być inne suszone owoce, np. śliwka)
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty oraz kilka listów do dekoracji
- sól morska
- oliwa extra virgin do dekoracji
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Wrzuć do miski.
- Do jogurtu dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, drobno pokrojony koperek i pokruszoną suszoną miętą, a następnie wymieszaj i wlej do ogórków. Dopraw solą do smaku.
- Sałatkę z ogórków udekoruj pistacjami, płatkami róż, suszonymi wiśniami, świeżą miętą i koperkiem.
- Przed podaniem sałatkę skrop oliwą. Gotowe!
Smacznego!
Źródło: The New York Times
Pobierz bezpłatnego e-booka
„Odporność - gdzie szukać jej wzmocnienia?”