- Strona główna
- » Blog
- » Sałatka z rukoli, brzoskwini...
Blog
Sałatka z rukoli, brzoskwini i koziego sera
Ta prosta letnia sałatka doskonale sprawdzi się jako przystawka bądź oddzielne danie serwowane z kawałkiem pieczywa. Wspaniały smak zawdzięcza sezonowym składnikom: rukoli i dojrzałym brzoskwiniom – jednym z najsmaczniejszych owoców letnich. W Chinach są one symbolem szczęścia i długowieczności.
Brzoskwinie są cennym źródłem β-karotenu – przeciwutleniacza, który wspomaga nasz organizm w walce ze stresem oksydacyjnym odpowiedzialnym za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Zawierają też sporo błonnika oraz witamin z grupy B.
Błonnik m.in. przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, a witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłową pracę układu nerwowego.
Przepis można dostosować do każdej pory roku. Zamiast brzoskwiń możesz użyć wiśni, truskawek, śliwek, malin, a nawet pomidorków koktajlowych. Eksperymentuj i ciesz się cudownym smakiem każdej stworzonej przez siebie wersji.
Składniki (4 porcje, czas przygotowania: 10 min.):
- 150 g rukoli
- 60 g miękkiego sera koziego
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- ¼ filiżanki orzeszków piniowych
- garść świeżych liści bazylii
- ¼ filiżanki oliwy extra virgin
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na małej patelni smaż orzeszki piniowe na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania złotego koloru (ok. 3 min.). Odstaw do wystudzenia.
- Brzoskwinie przekrój na pół, pozbądź się pestki, a następnie pokrój w cienkie plastry
- W małej misce wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz.
- Wypłukaną i osuszoną rukolę włóż do miski sałatkowej, a następnie wlej przygotowany dressing. Dodaj pokrojone brzoskwinie, bazylię, pokruszony kozi ser i prażone orzeszki piniowe. Całość delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej koziego sera i dressingu. Gotowe!
Smacznego!
Źródło: The New York Times
Pobierz bezpłatnego e-booka
„Odporność - gdzie szukać jej wzmocnienia?”