Zhug to pikantny zielony sos z Jemenu, którego smak poznałam w Izraelu. Przypomina pesto bazyliowe, które jest świetnym dodatkiem nie tylko do makaronów, ale także do warzyw, mięsa czy pieczywa.
Zhug powstaje na bazie oleju i ziół z dużą ilością papryki chili i niezwykle aromatycznych przypraw. Aby wydobyć ich prawdziwy smak najlepiej będzie, jak ten sos zrobisz z użyciem moździerza. Koniecznie wypróbuj! Zakochasz się z pewnością w tym cudownym zielonym sosie.
Składniki (dla ok. 4 osób, wersja łagodna):
- 60 g świeżej kolendry
- 60g świeżej pietruszki
- 2 świeże zielone papryczki chilli (drobno posiekane)
- 4 ząbki czosnku (obrane i grubo posiekane)
- 2 zielone strąki kardamonu
- 3 łyżeczki czarnego kminku
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
- Na suchą patelnię wrzuć nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, kminku i kardamonu i praż je na średnim ogniu od czasu do czasu potrząsając patelnią aż do momentu uwolnienia się zapachu przypraw (ok. 2 min.).
- Przenieś nasiona do dużego moździerza. Rozgnieć je i ucieraj do uzyskania grubego proszku.
- Dodaj do moździerza czosnek i papryczki chili, a następnie dopraw solą. Ucieraj mieszaninę aż powstanie gęsta pasta (4-5 min.).
- Dodaj 1/3 kolendry i natki pietruszki. Kontynuuj ucieranie kolejne 4-5 min. Powtórz tę czynność dwa razy dodając pozostałą część kolendry i natki pietruszki w dwóch partiach. Mieszanina powinna osiągnąć postać lekko puszystej pasty (4-5 min.).
- Wlej oliwą jednocześnie mieszając zioła, aż uzyskasz jednorodną pastę (ok. 2 min.). W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Pasta wyglądem powinna przypominać konsystencję musu jabłkowego. Pastę odstaw na 10 min. przed podaniem. Możesz ją serwować z pieczywem, mięsem, makaronem lub warzywami.
Smacznego!
Źródło: The New York Times
Pobierz bezpłatnego e-booka
„Odporność - gdzie szukać jej wzmocnienia?”